.

Stickan Emanuel Andersson

Stickan Emanuel AnderssonStig Emanuel Andersson eller Stickan Emanuel 1914-2000 spelade som forward under åren 1932-46. Han började i Hammarby Hockey som junior.

Stickan Emanuel Andersson var en av de främsta målskyttarna i laget under succéåren i slutet av 30- fram till mitten av 40-talet.  Han gjorde 130 mål på 220 matcher i laget. Stickan var med och vann SM 1933, 1936. 1937, 1942, 1943 och 1945 och gjorde 26 landskamper. Han blev Stor Grabb 22 i ishockey.

Stickan Emanuel var en av de mest färgstarka och socialt utåtriktade spelarna i Hammarby. En riktig söderkis. Storebror till stjärnan och lagkaptenen Plutten Andersson och själv en slitstark pådrivare i laget. Växte i princip upp med Hammarby då pappan var vaktmästare på Hammarby IP där bröderna hängde.

De två smeknamn på Hammarby och Hammarby hockey som som idag känns mest självklara lär Stickan vara upphovsman till. Bajen är ju idag synonymt med Hammarby. När Hammarby var på turné i England 1946 började Stickan kalla laget Hammarbaj på svengelska. Det är därifrån begreppet Bajen kommer. Bamsingarna var smeknamnet på hockeylaget förr. Det kommer från att Stickan ropade ”Bamsing Stångkorv” (av alla saker…) till lagkamraterna när han ville hejja på dem. Och så blev det Bamsingarna. Även om vissa källor säger att det var Plutten som började använda det först.

Stig Emanuel Andersson spelade också fotboll och bandy för Hammarby och bandy även i landslaget.

Efter sin tid i Hammarby varvade Stickan ned i Atlas Diesel under slutet av 40-talet.

Tags: ,

0 Comments
Skrivet i kategorin Spelare